Coatí (género Nasua): pequeño mamífero canoideo omnívoro de la familia de los prociónidos. En la actualidad habitan América desde el sur de Arizona hasta la provincia argentina de Entre Ríos. Fácilmente adaptables al clima mediterráneo y usados como mascotas en Europa se han convertido en una especie invasora. Si usted tiene la oportunidad de abatir alguno, no lo dude!

dilluns, 25 d’abril del 2011

Ötzi, el primer muntanyista

Fa més de 5000 anys va morir de manera truculenta Ötzi, probablement un caçador d'altura dels Alps italians. D'ençà que el descobriren momificat pel gel, l'any 1991, s'han fet hipòtesis a sobre la seva mort a l'estil de Jessica Fletcher. L'assassinaren uns lladres de bestiar? una tribu rival de la que fugia? era alguna mena de proscrit? Els arqueòlegs s'ho deuen passar pipa jugant a forenses però el que m'intriga de ver és l'altura a la que el trobaren: 3200 msnm.

Ötzi reposant així com el trobaren.

Ara per pujar un turó hem de mester unes botes semirígides de pell tirolesa hidrofugada i folre de Gore-Tex, amb soles Vibram de compost de duresa mitja-baixa (sacrificant durabilitat per adherència i amortiguació) i entresola d'EVA i TPU, control de pronació, cordons de polièster i Cordura i empenya de Kevlar i malla transpirable (que no vull suar més del compte).

Aquell homenet de mitjana edat no tenia res d'això, però sorprèn la sofisticació de la seva indumentària: calçava unes botes de pell impermeables amb una estructura de branques que protegia el turmell i el taló, la sola era de pelatge d'ós i la part superior de cérvol; en lloc de calcetins duia una capa palla tot en revoltant l'interior de la bota. Anava abrigat de cap a peus amb capes i capes de pells de diferents animals i duia una farmaciola amb diversos estris i herbes medicinals. És evident que aquell home sabia el que és feia i que era un muntanyista expert, una altra prova de això son les seves tíbies esclafades de recórrer llargues distàncies.

Les diferents capes de la vestimenta d'Ötzi

Si els romàntics haguessin sabut d'ell li haurien escrit epopeies proclamant-lo el primer dels muntanyistes, però suposo que com els pastors de Yaks que pasturen fins a 5000 metres, no acabaria d'entendre que algú pujàs una muntanya per plaer.




Més:
-Ötzi en alta definició
-Ötzi a la Wikipedia (anglès) i a la Viquipèdia (català)
-Ötzi a La Vanguardia
-Ötzi a Microsiervos
-Ötzi tatuat al braç de Brad Pitt